SKADOI AFATI/ 34 parti shkojnë drejt zgjedhjeve, opozita e bashkuar mbetet jashtë

SKADOI AFATI/ 34 parti shkojnë drejt zgjedhjeve, opozita e bashkuar mbetet jashtë
Finalizimi i afatit ligjor të parashikuar nga Kodi Zgjedhor për regjistrimin e partive në kuadrin e zgjedhjeve vendore të 30 qershorit e gjeti opozitën e bashkuar jashtë tyre, ndërsa 34 parti të tjera me në krye Partinë Socialiste, të përfshira brenda procesit

Nga Eglantina Nasi

Disa parti politike, mes tyre edhe Partia Socialiste si më e madhja e mazhorancës, të përfshira ligjërisht brenda procesit zgjedhor për vendoret e 30 qershorit. Ndërsa opozita e bashkuar, me partitë politike që e përfaqësojnë atë, është ende jashtë tij.

Kjo është ajo çka paraqet situata pas finalizimit të afatit ligjor të parashikuar nga Kodi Zgjedhor për regjistrimin e partive në kuadrin e zgjedhjeve vendore të radhës. Janë 34 parti që tashmë e kanë respektuar këtë afat, duke figuruar si të regjistruara për zgjedhje dhe shumë të tjera që kanë mbetur jashtë tij. Dhe që me këtë vendosmëri, tashmë të shprehur prej tyre zyrtarisht edhe në marrëveshjen me 10 pika të koalicionit opozitar firmosur para dy ditësh, duket se do të mbeten edhe jashtë afatit tjetër të radhës, i cili është ai i regjistrimit të emrave të kandidatëve për kryetarë bashkish pranë Komisionit Qendror të Zgjedhjeve.

Kujtojmë se opozita ka shprehur në këtë dokument vendosmërinë e saj se nuk do të hyjë në zgjedhje pa u garantuar më parë që ato të jenë patjetër të lira e të ndershme. Dhe duke pretenduar në këtë mënyrë që ajo të mos bëhet pjesë e një procesi zgjedhor fars. Kështu, asnjë prej partive pjesë e koalicionit opozitar, PD, LSI, PR, LZHK, PDK, PBDNJ, PDIU, apo dhe të tjera që nënshkruan marrëveshjen e bashkëpunimit me to, nuk janë regjistruar në KQZ.

Ndërsa nga ana tjetër, pranë institucionit që administron procesin zgjedhor në vend figurojnë të regjistruara parti të tilla si ajo Social-Demokrate e Skënder Gjinushit, Fryma e Re Demokratike e Bamir Topit, Demokracia Sociale dhe Paskal Milos, Ligj dhe Drejtësi e Spartak Ngjelës, Partia Zgjidhja e Koço Kokëdhimës, etj. Madje, duhet përmendur këtu se në KQZ, janë regjistruar edhe pesë parti të tjera, të cilat para krizës politike të kohëve të fundit ishin rreshtuar krah opozitës së sotme të bashkuar.

Ndërkaq, në pritje për të marrë vulën përfundimtare nga Komisioni Qendror i Zgjedhjeve si pjesë e zgjedhjeve janë edhe 8 parti të tjera, të cilat kanë dorëzuar brenda afatit ligjor kërkesat për regjistrim në kuadrin e procesit të 30 qershorit.

 

LISTA

Partitë e regjistruara në KQZ:

Partia Socialiste e Shqipërisë

Partia e Gjelbër

Partia Kombëtare Konservatore Albania

Partia Kristian Demokratike

Partia Aleanca Demokristiane e Shqipërisë

Partia Socialiste e Moderuar

Partia Uniteti Kombëtar

Partia e Emigracionit Shqiptar

Partia për Mbrojtjen e të Drejtave të Punëtorëve të

Shqipërisë

Partia Personat me Aftësi të Kufizuar

Partia Lëvizja Punëtore Shqiptare

Partia Komuniste e Shqipërisë

Partia Zgjidhja

Partia Demokracia Sociale

Partia Ligj dhe Drejtësi

Partia e të Drejtave të Mohuara

Partia Demokracia e Re Europiane

Partia Aleanca për Barazi dhe Drejtësi Europiane

Partia Demokratike për Integrim dhe Prosperitet

Partia Ardhmëria Shqiptare

Partia Minoriteti Etnik Grek për të Ardhmen

Partia Aleanca Demokratike Shqiptare

Partia për Liri, Demokraci dhe Etikë

Partia Socialpunëtore Shqiptare

Partia Socialdemokrate Shqiptare

Partia për Demokraci dhe Solidaritet

Partia Bashkimi Demokrat Shqiptar

Partia Ora e Shqipërisë

Partia Bashkimi Liberal Demokrat

Partia për Mbrojtjen e të Drejtave të Emigrantëve

Partia e Reformave Demokratike Shqiptare

Parti Pajtimit Kombëtar Shqiptar

Fryma e Re Demokratike

Lista e Barabartë

Partia Bindja Demokratike