“Skënderbeu, Zogu, Enver Hoxha, vendi ku bashkohet tradita me plazhet më të lira mesdhetare”

“Skënderbeu, Zogu, Enver Hoxha, vendi ku bashkohet tradita me plazhet më të lira mesdhetare”
“Në Shqipëri shijon traditën e vjetër dhe plazhet më të lira në Mesdhe.”

Kështu nis një reportazh për vendin tonë nga Mary Winston Nicklin, e cila ka vizituar Shqipërinë gjatë verës dhe ka botuar artikullin në www.stuff.co.nz.

Artikulli fokusohet fillimisht te Berati, një trashëgimi e mrekullueshme e Perandorisë Osmane që ndodhet në Shqipërinë qendrore, dhe njihet si vend i Trashëgimisë Botërore, i njohur edhe nga Unesco. Qyteti dallon për shtëpitë e bardha otomane, që ngrihen deri në një kodër, mbi lumin Osum.

“Ndërsa një drekë në Korfuzin afër, një destinacion popullor pushimi në Greqi, mund të kushtonte me lehtësi 60 dollarë amerikanë, në Shqipëri kaluam një darkë për më pak se 20 dollarë amerikanë,” përmendet në artikull.

Udhëtimet për në plazhet e jugut, apo në Alpet e Shqipërisë. Kalimi i Llogarasë, është një nga rrugët më të larta të Evropës pranë detit - një udhëtim emocionues përmes klimave të ndryshme - nga nxehtësia e peizazheve mesdhetare deri te mjegulla dhe pyjet me gjelbërim të përhershëm. Poshtë shihet rëra e bardhë në bregdetin Jon. Këto plazhe të pazhvilluara janë disa nga gjërat më të bukura që mund të gjendet në Rivierën Shqiptare. Një varg me perla të qyteteve të plazhit shtriheshin deri në jug drejt kufirit grek. Autori i artikullit thotë se shqiptarët duken një popull i dashuruar me mbrëmjen dhe muzikën që tundin klubet e plazhit deri në orët e vona. Një ditë në Qeparo, një fshat i përgjumur i rrethuar midis maleve dhe detit, mund të kalohet edhe me 5 dollarë. Përmendet edhe fakti se sipas legjendës së Homerit - Odiseu ishte larë në këtë breg, përballë Korfuzit.

Në Shqipërinë jugore, Saranda është një vendpushim popullor dhe ka një port për tragete, që lidhin vendin tonë me ishullin grek të Korfuzit.

Artikulli flet për Shqipërinë dhe historinë e saj, “vendin e Shqiponjave”, një vend i përhumbur nga legjendat e vjetra, dhe gërmadhat, por përmendet edhe mes tre udhëheqësve më jetëgjatë të saj, ku veçohet Heroi Kombëtar, Skënderbeu, që përkufizohet si një luftëtar trim i shekullit të 15-të, sikurse përmendet më tej për rolin që kishte “një mbret i shekullit të 20-të me emrin e Zogut dhe një diktator  komunist, Enver Hoxha, i cili mbylli kufijtë e vendit për 40 vjet, ndërsa ngriti bunkerë betoni në çdo kënd dhe hapësirë nëpër fshatra. (Ndoshta ai nuk ishte paranojak, Hoxha thuhet se u mbijetoi 50 përpjekjeve për vrasje.)”

Kur regjimi i tij komunist ra në vitet 1990, qytetarët ikën në emigrim. Sot, Shqipëria është një kapsulë kohore me tradita të lashta që përzier me ambiciet moderne.

Artikulli flet mbi turizmin shqiptar përveç Beratit, kryesisht për plazhet e jugut, nga Vlora në Sarandë, si dhe për Alpet e Shqipërisë, të cilat vlerësohen dhe vlerësohen si destinacione të veçanta turistike, pasi jo vetëm për çmimin por edhe bukuritë e rralla që hasen në to.