“Shqipëria sot, jo si Hungaria e 50 viteve më parë...Vizitojeni menjëherë!” Foto

“Shqipëria sot, jo si Hungaria e 50 viteve më parë...Vizitojeni menjëherë!” Foto
Shqipëria është një thesar i nënvlerësuar në Ballkan. Shumica e njerëzve vërtet nuk dinë shumë në lidhje me këtë vend të jashtëzakonshëm, madje më e keqja, kanë një imagjinatë të gabuar ne mendjen e tyre, shkruan blogerja e njohur hungareze, Gabriella Sovago në blogun e saj “The Feeling remains” që u kushtohet udhëtimeve.

“Kur fillova të planifikoj udhëtimin tim në Shqipëri u paralajmërova nga shumë persona të cilët përpiqeshin të më përgatisnin se Shqipëria ishte si Hungaria e 50 viteve më parë. Komunizëm. Plehra. Nuk kujdesen për njerëzit. Kështu që nuk kisha pritshmëri të mëdha kur mbërrita”, thotë Sovago në këtë reportazh të gjatë mbi arsyet përse duhet vizituar vendi ynë.

“Dhe përfundova të qëndrojë në Shqipëri për gati dy muaj sepse ky vend është fantastik dhe njerëzit këtu janë shumë të sjellshëm dhe të ndihmojnë! Për më tepër, Shqipëria është jashtëzakonisht e bukur! Ky vend është bërë një prej vendeve të mia të preferuara dhe është një destinacion ku sigurisht që do të kthehem. Provojeni vetë para se të tjerët të kuptojnë se sa magjik dhe i paprekur është ky vend”, thekson ajo.

Më poshtë vijon një guidë e udhëtimi për në Shqipëri e punuar nga blogerja hungareze bashkë me shumë arsye përse duhet të vizitohet Shqipëria menjëherë:

Kultura dhe Historia

Nëse kërkon të njohësh pak më shumë mbi historinë e Shqipërisë, patjetër duhet të shkosh në Tiranë, duhet të vizitoni “BunkArt” dhe të zhvilloni një tur duke ecur. Shkurt, sistemi demokratik u vendos në Shqipëri vetëm në fillim të viteve ’90. Më përpara, Shqipëria ishte nën njërin prej regjimeve komuniste më shtypëse, madje edhe Koreja e Veriut kishte më shumë partnerë tregtarë se sa Shqipëria vetëm disa vite më parë.

Tani Shqipëria është një vend ku bashkëjetojnë disa besime pranë njëra-tjetrës pa asnjë konflikt, krejtësisht në paqe kështu që mund të gjesh simbole të ndryshme fetare shumë pranë njëra-tjetrës.

Çfarë të veshësh?

Çfarë të dëshironi! Vërtetë! Nuk keni përse të ndryshoni stilin e veshjes për shkak të Shqipërisë. Megjithatë, nëse dëshironi të shkoni në kishë apo xhami, mbani me vete një shall.

Gjuha

Gjuha shqipe është po aq e përhapur sa ajo hungareze (nuk është shumë e njohur), kështu që mos u shqetësoni nëse nuk e njihni gjuhën. Megjithatë është vërtet këndshëm dhe të bën të ndihesh më mirë si turist nëse mëson disa fjalë bazike. Brezi i ri flet anglisht, megjithatë do të gjeni shumë vende, madje edhe në sektorin turistik dhe të hotelerisë ku nuk dinë aspak të falsin anglisht. Por mos u shqetësoni, sepse këta njerëz janë shumë bujarë dhe do të bëjnë maksimumin për ju. Përveç shqipes, edhe greqishtja dhe italishtja janë shumë të përhapura.

Çmimet dhe monedha

Monedha zyrtare është leku në Shqipëri, por kudo mund të përdorni edhe euron, megjithatë është më mirë të përdorni monedhën vendase. Shqipëria është e lirë. Në fakt, varet se nga cili vend vjen, sepse nëse je nga një vend tjetër ballkanik, me shumë mundësi do të përballeni me të njëjtat çmime si në vendin tuaj. Nëse vjen nga një vend i Europës Veriore ose nga SHBA-ja, do të habiteni se sa lirë është këtu. Madje nëse vini nga Zelanda e Re ose Australia mund të jetoni si një mbret, seriozisht.

Uji rubineti: po apo jo?

Në fakt, ka disa vende ku nuk është ide e mirë të pihet uji i rubinetit, por nuk pata ndonjë problem për sa kohë isha në Shqipëri dhe piva uji rubineti. Pyet stafin në vendin ku po qëndroni dhe do ju thonë ata. Por nëse nuk doni të rrezikoni, pini ujin e shishes, është i lirë, si çdo gjë tjetër.

A është e sigurt Shqipëria?

Si një udhëtare femër vetmitare, mund të them se Shqipëria është një vend i sigurt! Po, i sigurt për të udhëtuar vetëm ose si çift. Mund të them se kudo në Shqipëri është më sigurt se sa në Madrid, Paris, Romë apo Budapest. Krimi i rrugës nuk është shumë i përhapur, ashtu si vjedhjet e çantave dhe shqiptarët janë të ndershëm kështu që ata nuk do t’ju vjedhin vetëm sepse je një turist. Sigurisht që ka persona të këqij si kudo, kështu që mos jini të papërgjegjshëm por, në përgjithësi, Shqipëria është e sigurt.

Autobus, furgon dhe tren

Të përdorësh transportin publik është një aventurë, veçanërisht kur largohesh nga Tirana në drejtim të fshatrave të vogla. Jini të përgatitur të kaloni shumë kohë sepse ky proces është i gjatë dhe i ngadaltë por është vërtet një eksperiencë kështu që duhet ta provoni të paktën një herë.

Çfarë të hash

Çdo njeri ka shijet e tij, por ushqimi shqiptar është i mrekullueshëm. Ndonëse kuzhina shqiptare është pak e influencuar nga ajo italiane, turke dhe greke, ajo prapë është shumë ndryshe dhe e shijshme. Disa prej ushqimeve që nuk duhet të humbisni janë tava kosit, byreku, ëmbëlsirat me çokollatë, si dhe një lloji alkooli që quhet raki.

Koha më e mire për ta vizituar

Seriozisht në çdo kohë! Por nëse dëshiron të shijosh plazhet e bukura të Shqipërisë, koha me e mirë për ta vizituar është nga maji në tetor.

Arsyet kryesore për të vizituar Shqipërinë menjëherë!

Përveç gjithçkaje që thash më sipër, përfshirë edhe artikujt e mi të mëparshëm mbi këtë vend të bukur, arsyeja kryesore përse e dua shumë Shqipërinë është se këtu çdo gjë është një aventurë. Madje edhe një udhëtim me autobus, veçanërisht një udhëtim me autobus.

Pyesni pse?

Për shkak të njerëzve. Nuk ka rëndësi nëse nuk flet të njëjtën gjuhë. Nuk ka rëndësi nëse duket se nuk ke asgjë të përbashkët. Ata janë aty dhe gjithnjë të gatshëm që t’u ndihmojnë ose thjesht ta bëjnë ditën tuaj më të mirë.