Strategjitë për të përmirësuar komunikimin seksual

Strategjitë  për të përmirësuar komunikimin seksual
Dashuria mbetet gjithmonë një temë e diskutuar në bisedat e përditshme, libra dhe filma. Arti me variacionet e tij të panumërta e ka eksploruar atë në të gjitha fushat e saj. Në përgjithësi ne dëshirojmë të flasim për aspektin emocional, por nuk ndodh e njëjta gjë me atë fizik. Nëse komunikimi seksual është thelbësor në çdo marrëdhënie, pse është kaq i dobët në shumë raste?

Përgjigja për këtë pyetje ndoshta ka të bëjë me faktorët historikë-fetarë. Për shumë vite na është imponuar një vizion i paqartë i seksualitetit. Na është mësuar se çfarë duhet të mendojmë, çfarë teorikisht është e drejtë dhe çfarë nuk është, por mbi të gjitha, se ka gjëra, për të cilat është më mirë të mos flitet.

Ky koncept, përveç të qenit i gabuar, është gjithashtu i thjeshtë. Mungesa e nuancave gjeneron të gjitha çiftet dhe parandalon komunikimin e duhur seksual. Seksi është pjesë e natyrës sonë dhe, si i tillë, ne duhet ta pranojmë dhe ta gëzojmë atë.

Kjo nuk do të thotë që ne gjithmonë duhet të veprojmë sipas instinkteve tona, ne jemi njerëz dhe jo kafshë. Ne kemi aftësinë për të dalluar të mirën nga e keqja. Ne nuk jemi të detyruar të bëjmë diçka që nuk duam apo që nuk jemi gati ta bëjmë. Në këto raste, gjëja më e rëndësishme është të flasim për atë me partnerin, pasi është personi me të cilin ne e ndajmë intimitetin.

Seksi nuk është thjesht fizik

Ekziston një marrëdhënie e qëndrueshme sepse u vendos që të ketë një lidhje sentimentale, por ka njerëz që duan të mbeten të fshehur, të tjerë preferojnë të kenë një marrëdhënie të hapur. Të gjitha opsionet janë të vlefshme. Nëse kthehemi në rastin e parë, mos harroni se çdo marrëdhënie që dëshiron të zgjasë me kalimin e kohës ka nevojë për balancime të caktuara, të cilat shpesh kërcënohen.

Nga ana tjetër, nëse ndodh një nga dy gabimet, është e lehtë për tjetrin që të pësojë pasojat. Seksi nuk është vetëm fizik, por edhe emocional. Është një pjesë shumë e mirë e marrëdhënies që ka nevojë për vëmendje. Për këtë arsye, duhet të ketë komunikim të mirë seksual në të dy anët. Kur ka ndjenja të caktuara në mes, kuptimi i aktit fizik është shumë më i thellë dhe më kompleks.

Mirupafshim tabu

Besimi është thelbësor për mbijetesën e çiftit. Në këtë drejtim, duhet të kujtojmë se nuk duhet të ndani gjithçka, të mbani më mirë diçka për veten tuaj, që shërben si një zbrazje nëse ka ndonjë problem. Marrëdhëniet seksuale kanë të bëjnë me të dyja, prandaj mund të ekzistojnë pikëpamje të ndryshme. Dëgjoni dhe përdorni këto divergjenca si një burim i vlefshëm informacioni.

Nëse keni ndonjë problem me partnerin tuaj, ju mund të bisedoni me një seksolog. Ndoshta na vjen turp, por puna e tij është të na ndihmojë dhe të na ofrojë zgjidhje. Është e zakonshme që të shkoni te mjeku për grip ose tek dentisti për një dhimbje dhëmbi. Pse të mos sillesh në të njëjtën mënyrë me problemet e natyrës seksuale?

Bisedoni para se të kërkoni

Ne të gjithë mund të kemi probleme në lidhje me seksin. Shumë herë ato nuk lidhen me patologjitë, por me problemet psikologjike. Kjo mund të kompromentojë cilësinë e marrëdhënies dhe prandaj kërkohet durimi dhe mirëkuptimi.

Nëse e shohim partnerin tonë të vuajtur për këtë, ne duhet domosdoshmërisht të favorizojmë komunikimin seksual. Shpesh gjejmë sekretin për të përmirësuar marrëdhënien tonë duke dëgjuar partnerin tonë. Sugjeroj që në thelb “nuk është asgjë serioze”, por mund të shkaktojë plagë të thella. Kohët e vështira janë një mundësi e mirë për të treguar partnerin se ai mund të llogarisë mbi ne.

“Dashuria nuk ka nevojë të kuptohet. Duhet të demonstrohet.”-Paulo Coelho-

Thoni se çfarë ju pëlqen dhe çfarë nuk ju pëlqen

Këtu është një nga mangësitë e mëdha të mungesës së komunikimit seksual. Ne jemi në shekullin e 21-të, por ka ende njerëz, unë do të guxoja të them shumicë dërrmuese, ende të paafta t’i tregojnë partnerit të tyre diçka që i pëlqen apo jo, nga frika e reagimit të tij. Lëreni mënjanë atë se “çfarë do të mendoj për mua?”.

Nëse partneri juaj ndryshon imazhin e tij për ju për një ide të thjeshtë, ndoshta problemi që ju shqetëson si një çift është më i thellë. Nëse me të vërtetë kujdeset për ju, ai do të dëgjojë sugjerimet tuaja dhe do të bëjë gjithçka për të gjetur një zgjidhje për atë që ju bën të pakëndshme ose për të përmbushur dëshirat tuaja.

Mos bëni atë që nuk ju pëlqen

Nëse diçka nuk na bind apo nuk na pëlqen, nuk duhet ta bëjmë. Partneri duhet ta respektojë këtë vendim, edhe pse mund të jetë e vështirë për të. Nga ana tjetër, respektimi i dëshirave tona nuk do të thotë që ne mund të tregojmë një ndjeshmëri të caktuar. Padyshim që kjo do të lejojë që konflikti të mos thellohet dhe se kanalet e komunikimit mbeten të hapura. Ne nuk duhet të japim, por as të përbuzim, tallim dhe injorojmë ndihmën.

Komunikimi seksual është thelbësor mes dy njerëzve që e duan njëri-tjetrin. Kjo është arsyeja pse ia vlen të bësh një përpjekje për ta mbrojtur atë edhe kur ka një konflikt. Seksualiteti është i rëndësishëm në jetën e çdo personi dhe të çfarëdo marrëdhënieje. Prandaj, është e rëndësishme ta përfshini këtë temë në biseda me partnerin tuaj. Njohuria reciproke do të shkaktojë ndjenja pozitive që do të jenë shtyllë e marrëdhënies.