PD MË MIRË NË FIER, PS NË KUKËS E DURRËS; ELBASANI “GROPË” PËR TË DYJA…-OPINION NGA EDUARD ZALOSHNJA

PD MË MIRË NË FIER, PS NË KUKËS E DURRËS; ELBASANI “GROPË” PËR TË DYJA…-OPINION NGA EDUARD ZALOSHNJA
Nga EDUARD ZALOSHNJA

Ky artikull është shkruar posaçërisht për gazetën “Albanian Free Press” 

Në garën e 25 qershorit, PD-ja i përfshiu kryetarët e partive aleate në listat e saj të deputetëve. Si rezultat, aleatët u bënë thirrje përkrahësve të tyre të votonin për PD-në, si sigla e vetme që do të përfaqësonte opozitën. Në ato kushte, ishte më se e natyrshme që PD-ja të synonte të merrte të paktën aq vota sa kishin marrë para katër vjetësh, së bashku, të gjitha partitë opozitare.

Në 2013-ën, koalicioni i PD-së kishte marrë 680 mijë vota, por prej tij u largua PDIU-ja, ndërkohë që u afrua PBDNJ-ja. Me pak fjalë, 25 partitë opozitare që u përfaqësuan me siglën e PD-së në 25 qershor, kishin marrë 660 mijë vota para katër vjetësh (Në fakt, po kaq vota kishin marrë edhe kandidatët opozitarë për kryebashkiakë para dy vjetësh).

Por në 25 qershor, PD-ja mori 200 e ca mijë vota më pak se sa 660-mijëshi i mëparshëm.  Thënë ndryshe, ajo mori vetëm 69% të 660-mijëshit, i cili duhej të ishte objektivi minimal i saj (shihni Tabelën 1).

Nga Tabela 1 (ku qarqet janë renditur sipas performancës së PD-së), duket qartë se në qarkun Fier (ku kryesonte listën Enkelejd Alibeaj), PD-ja pati në 25 qershor një rendiment votash (81%) ndjeshëm më të mirë se sa në qarqet e tjera. Ndërsa në qarkun e Elbasanit, PD-ja pati rezultatin më të dobët; mori vetëm 59% të votave që morën para katër vjetësh ajo dhe aleatët.

Tabela 1

QARKUPD 2017 PD + 24 parti aleate, 2013 Krahasimi: '17 vs. '13
TOTAL              456,000                           660,000 69%
Fier                46,799                             57,95681%
Korcë                42,177                             58,10473%
Shkodër                40,763                             55,61473%
Kukës                19,935                             27,51272%
Berat                16,302                             22,59672%
Tiranë              128,065                          180,37171%
Lezhë                27,550                             40,04169%
Gjirokastër                13,321                             20,00467%
Durrës                43,163                             67,48564%
Vlorë                23,207                             38,13561%
Dibër                21,331                             35,24961%
Elbasan                33,868                             57,57159%

 

Le të kalojmë tani tek PS-ja.  Nga ish-koalicioni i saj i “1 milion shuplakave”, u largua LSI-ja dhe PBDNJ-ja. Ndryshe nga PD-ja, PS-ja nuk përfshiu kryetarë partish të vogla në listat e saj, por ata si dhe drejtues lokalë të partive të vogla (si dhe kandidatët të pavarur të majtë, si Dritan Prifti, për shembull) bënë thirrje që përkrahësit e tyre të votonin për PS-në. Edhe Edi Rama u bëri vazhdimisht thirrje votuesve të majtë (të PS-së dhe të partive të vogla të majta), që t’i jepnin mjaftueshëm vota PS-së, për të siguruar të paktën 71 mandate.

Në këto kushte, një objektiv i natyrshëm për PS-në ishte marrja e të paktën 810 mijë votave (aq sa kishin marrë partitë/kandidatët e majtë, minus LSI-në e minus PBDNJ-në). Por në 25 qershor, PS-ja (plus deputeti Tom Doshi, i cili kishte deklaruar para zgjedhjeve se do të votonte për Edi Ramën) mori 30 mijë vota më pak se sa 810-mijëshi. Thënë ndryshe, ajo realizoi 96% të këtij objektivi (shihni Tabelën 2).

Nga Tabela 2 (ku qarqet janë renditur sipas performancës së PS-së), duket qartë se në qarqet Kukës (ku garoi fuqishëm Safet Gjici) dhe Durrës (ku punoi fuqishëm Vangjush Dako), PS-ja pati në 25 qershor një rendiment votash ndjeshëm më të mirë se sa në qarqet e tjera (përkatësisht 143% dhe 108%). Ndërsa në qarkun e Elbasanit, PS-ja pati rezultatin më të dobët; mori vetëm 88% të votave që morën para katër vjetësh ajo dhe aleatët.

Tabela 2

QARKUPS 2017 PS + 36 parti aleate, 2013 Krahasimi: '17 vs. '13
TOTAL              780,000                           810,000 96%
Kukës                18,387                             12,817143%
Durrës                73,066                             67,616108%
Shkodër*                52,473                             51,006103%
Vlorë                65,684                             64,507102%
Lezhë                30,406                             29,957101%
Gjirokastër                27,222                             27,278100%
Berat                45,637                             45,89799%
Dibër                24,795                             26,74693%
Tiranë              200,517                          216,40793%
Fier              104,162                          113,21992%
Korçë                62,787                             70,80489%
Elbasan                72,881                             83,15088%

*Në qarkun Shkodër janë përfshirë edhe votat e deputetit Tom Doshi

Ndalohet rreptësisht ripublikimi i këtij shkrimi pa një leje të shkruar nga redaksia e Albanian Free Press

Shënim: Qëndrimet e shprehura në shkrimet e rubrikës Opinion, nuk përfaqësojnë domosdoshmërisht një vijë editoriale të Albanian Free Press

 

Shpërndajeni me miqtë tuaj: